Salina Cacica

Galeriile săpate manual poartă turiștii până la adâncimi de 44 m. Aerosolii cu efecte terapeutice, alături de frumusețea locului transformă Salina Cacica într-un punct turistic demn de a fi introdus în itinerariul de vacanță.

În localitatea suceveană Cacica se găseşte una dintre cele mai spectaculoase saline din România. Se remarcă prin vechime și spații generoase dispuse pe diverse orizonturi. Galeriile vechi de sute de ani, capela ortodoxă şi cea catolică, Lacul Sărat, unic în ţară, sala de dans, terenul de sport sunt doar câteva dintre locurile pe care trebuie să le vedeţi. Adevărul vă prezintă un reportaj minunat în cadrul campaniei „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă“. Salina Cacica se găseşte în localitatea cu acelaşi nume din judeţul Suceava.

Obiectiv turistic încă de la jumătatea secolului trecut, salina Cacica este spectaculoasă prin vechime, simplitate şi spaţii generoase, pregătite pentru vizitare, dispuse pe mai multe orizonturi. Aerosolii salini cu efecte terapeutice, puritatea şi frumuseţea locului şi temperatura constantă, recomandă salina în orice anotimp pentru relaxare şi agrement. Una dintre cele mai vechi exploatări de sare recristalizată din saramură din Europa, salina este unică prin faptul că galeriile sale au fost săpate de mână, făra nici un utilaj. Pentru exploatarea şi extragerea sării din Salina Cacica nu au fost folosiţi vagoneţi, singura cale de acces în subteran sunt treptele de brad, mineralizate de saramura ce a pătruns în lemn în decursul timpului. Temperatura în mină este de aproximativ -15 grade Celsius, aşa că turiştilor li se recomandă să fie atenţi la vestimentaţie. Munca ocnaşilor de altădată a lăsat adevărate lucrări de artă: scări de acces tăiate în masivul de sare, tavane boltite sau galerii imense. Dar adevărata măsură a măiestriei celor ce au săpat sarea, o constituie mica biserică dăltuită în sare la o adâncime de 27 de metri şi sala de bal aflată la 37 de metri adâncime.

TOP